Eerstvolgende concert: 27 sept. 2014 20:15


Eriko Mikami  -  piano
Talida Negroiu  -  piano
Christian Sanders  -  piano
Manuel Wouthuysen  -  piano

 
ConcertArchief

DE BOVENKAMER
Centrum voor Kunst en Cultuur te Zeist

Boven de winkelruimte op de eerste verdieping hebben wij in een mooie grote ruimte van ca. 225 m2 een plek gerealiseerd met een eigen opgang. De indeling bestaat uit een multi-functionele zaal van ruim 155 m2, een toiletgroep, een garderobe, voldoende opslag en een ruime keuken. In de zaal is een groot podium dat uit losse delen bestaat en dat op verschillende plaatsen en in verschillende maten inzetbaar is, maar ook geheel kan worden weggenomen.
Behalve voor onze concertserie en de zang- en koorworkshops van Marjolijn Peper is 'De Bovenkamer' voor bijzondere activiteiten te huur per dag of dagdeel tegen zeer gunstige tarieven. Informeert U bij Henk Hupkes (06 53 722 309).

Zo is o.a. het ScienceCafé-Zeist maandelijks te gast en geven tal van pianodocenten uit de wijde omgeving jaarlijks of halfjaarlijks hun Leerling-Concerten in deze ruimte.

CONCERTEN
Sinds de opening (2008) van de nieuwe vestiging in Zeist organiseren Henk Hupkes en zijn vrouw Marjolijn Peper maandelijks één of twee concerten: de KlantenConcerten. Deze concerten worden bijna allemaal op initiatief en wens van de musici, meestal Klanten van Henk, geprogrammeerd rond een tournee, een CD-opname/presentatie, en bijzondere internationale gast of apart thema. Geprobeerd wordt de verschillende genre's zo gevarieerd mogelijk over het seizoen te verdelen. Uitnodigingen en informatie worden per email aan geïnteresseerden toegezonden. De concerten zijn gratis maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk uiterst welkom ten einde de musici te kunnen ondersteunen Bij de uitnodiging wordt een richtbedrag voor deze bijdrage genoemd.
De intieme sfeer en ontspannen ontmoetingen met de musici worden door de liefhebbers enorm gewaardeerd en het aantal bezoekers stijgt gestaag.

U bent van harte welkom onze concerten bij te wonen! Een email naar ons met als onderwerp 'Concertuitnodigingen' volstaat. Hieronder ziet U wat er gaat komen en in het ConcertArchief wat er zoal heeft plaatsgevonden!

Graag tot ziens!

60e KlantenConcert (klassiek): Zaterdagavond 27 september 2014, 20:15 uur. 

CANTO OSTINATO op vier vleugels

Eriko Mikami - piano
Talida Negroiu - piano
Christian Sanders - piano
Manuel Wouthuysen - piano

De Canto Ostinato ontstond tussen 1973 en 1976 toen de componist Simeon ten Holt (1923-2012) weer terugkeerde naar het instrument waarvoor hij ooit was begonnen te componeren. In plaats van een compositie die van a tot z vastligt schreef Ten Holt een ‘vrije’ vorm die overeenkomsten vertoont met die van minimalist Terry Riley. Het werk ‘in C’ van Riley bestaat net als Canto Ostinato uit een aantal maten die de spelers naar eigen inzicht kunnen herhalen. Anders dan de meeste minimalisten, die vaak de nadruk leggen op het ritmische aspect, zoekt Ten Holt het veel meer in de richting van de melodie en de klank. 

De concerten lijken haast een ritueel, waarbij het resultaat elke keer anders is. Dit komt niet alleen doordat de componist bewust de uitvoeringsmogelijkheden heeft vrijgelaten, maar ook omdat hij de invulling van het te spelen materiaal aan de uitvoerder overlaat. Eigenlijk gaat dit nog een stap verder; net als bij improvisatie worden de muzikale keuzes pas gemaakt op het moment van uitvoering. Het is dan ook meer een proces, en velen spreken ook over ‘ werk in uitvoering’. 

De pianisten navigeren door het stuk, dat bestaat uit 106 secties, en hebben voortdurend oog- en natuurlijk “oor”contact. Via luisteren en kijken neemt iemand het initiatief om gemeenschappelijk door te gaan naar de volgende sectie. Dit lijkt erop alsof iemand het stuk leidt, maar het tegendeel is waar. Bij Canto Ostinato bestaat geen leiding. Het stuk leidt als het ware zichzelf en het is de taak van de musici het stuk in juiste muzikale banen te voeren, waarbij ze ook afgaan op elementen van buitenaf; de akoestiek, het publiek, de sfeer; alles is van invloed op het uiteindelijke resultaat. 

De vier geweldige internationale piano-talenten Eriko Mikami (JP), Talida Negroiu (RO), Christian Sanders (NL) en Manuel Wouhuysen (NL) die de Canto voor U bij ons gaan uitvoeren hebben allemaal gestudeerd of studeren nog aan het HKU Utrechts Conservatorium.  

http://www.christiansanders.nl/

terug naar boven / top

61e KlantenConcert (klassiek): Zaterdagavond 4 oktober 2014, 20:15 uur. 

SERGEJ BASUKINSKI

Sergej Basukinski - piano

J. Born in Russia, Sergei Basukinsky started playing piano at the age of 6 in his native town Lipetsk.  By the age 12 he became a prizewinner of international competitions which include Tchaikovsky Junior International piano competition (1 prize) , Safonov Piano competition (1 prize), ‘A Step to Mastery’ International piano competition (1 prize),  Igumnov Competition (3 prize), Vladimir Krainev International  Competition (special prize).


He studied at the Central Music School, Moscow and later at the Moscow State Conservatory. In 2009 Sergei moved to London where he completed with distinction a Masters of Music degree at the Royal College of Music with generous support of Associated Board of Royal Schools of Music (ABSRM.org) and Martin Music Scholarship Fund (MMSF).
During his years as a student, Sergei had lessons with outstanding musicians Gordon Fergus-Thompson, Naum Schtarkman, Mikhail Pletnev, Olga Potasheva, Sergey Dorensky.


The pianist made his debut at the Great Hall of Moscow Conservatory at the age of 13, where he performed at the Opening Ceremony of Tchaikovsky International Competition and later same year (1998) he appeared as a soloist with Russian National Orchestra (Mikhail Pletnev), having played Grieg Concerto. Other major venues where the pianist performed include Salle Gaveau, Paris, NHK Hall, Osaka, Kioi Hall, Tokyo, Kyoto Concert Hall, Great Hall of Saint Petersburg Philarmony.  


Sergei Basukinsky has taken part in festivals such as ‘The New Century of Russian Piano’, ‘Japan-Russia Concert Project’, ‘Pianos Enghiens’, ‘Shostakovich project’, ‘Mon Repos Nights’ and others in the United Kingdom, Spain, Italy, Switzerland, Germany, Finland, the Netherlands, Belgium, France, Russia, Japan and America.

programma zonder pauze:

F. Schubert - Sonata in A major D.664
F. Liszt - Reminiscences de Don Juan
S. Rachmaninoff - Corelli Variations op.42

terug naar boven / top

 

62e KlantenConcert (jazz): Zaterdagavond 11 october 2014, 20:30 uur
en
63e KlantenConcert (jazz): 
Zondagmiddag 12 oktober 2014, 16:00 uur.   

UNIEK: Klein Italiaans/Nederlands/Koreaans duo-festival in het weekend van 11 en 12 oktober!!

ALESSANDRO DILIBERTO en JASPER SOMSEN op zaterdag om 20:30 uur

Alessandro Diliberto - piano
Jasper Somsen - bass

Uniek concert van deze twee Jazz-giganten! Jasper is veel te vinden op de Italiaanse Jazz-podia en wat fantastisch dat hij de geweldenaar op de piano Alessandro Diliberto, die lang geleden ook in Den Haag aan het KonCon studeerde en met Henk Hupkes bevriend raakte, weer naar Nederland meeneemt voor een speciaal voor ons samengesteld jazz-concert!

http://www.alessandrodiliberto.com
http://www.jaspersomsen.com


SOO CHO en JAVIER GIROTTO op zondag om 16:00 uur

Soo Cho - piano
Javier Girotto - saxen

De Zuid-Koreaanse jazzpianiste Soo Cho reist al meer dan tien jaar met haar ongekunstelde, meeslepende composities langs de Europese podia. Na drie albums met haar eigen ensembles besloot ze een duo-cd op te nemen met de prominente Italiaanse saxofonist Javier Girotto, die zijn Argentijnse wortels op unieke manier verweeft met hedendaagse (latin)jazz. De ontmoeting tussen Soo Cho’s lyriek en Girotto’s energieke spel zit boordevol ontroering en avontuur.

http://www.soocho.nl/
http://www.javiergirotto.com/
http://www.soocho.nl/soo-cho-javier-girotto-recorded-a-new-duo-cd/


terug naar boven / top

64e KlantenConcert (jazz): Zaterdagavond 8 november 2014, 20:30 uur. 

Nieuwe Cubaans-Nederlandse jazz composities van Vistel en van Asselt

‘Tierra a la Vista’ (‘Land in Zicht’) is een project van de Nederlandse pianist Edgar van Asselt en de Cubaanse trompettist Jorge Vistel. Ontstaan uit een wervelende jamsessie met een daarop volgend succesvol optreden in Madrid, groeide de muzikale ontmoeting tussen van Vistel en van Asselt uit tot acht unieke composities. 
Aan de CD, opgenomen in de Infinity Studios in Madrid, hebben tevens de Cubaanse muzikanten Reinier ‘El Negron’ Ilizarde op bas en Michael Olivera op drums meegewerkt. Daarnaast speelde de broer van Jorge, Maikel Vistel, op drie stukken mee op tenor- en sopraansaxofoon.
Tierra a la Vista komt uit op het gerenommeerde Spaanse Fresh Sound label. Vistel en van Asselt zullen in November 2014 touren met hun quartet om hun composities aan het Nederlandse publiek te presenteren, de 8e november zijn zij bij ons te gast!!.

Jorge Vistel – trompet, composities
Edgar van Asselt – piano
Uli glaszmann – bas
Niek de Bruijn – drums

https://myspace.com/edgarvanasselt

terug naar boven / top

65e KlantenConcert (klassiek): Zaterdagavond 22 november 2014, 20:15 uur. 

KATERINA KONSTANTOUROU

Katerina Konstantourou - piano

Katerina Konstantourou werd geboren in Griekenland (Athene). Zij studeerde piano aan het Nationaal Conservatorium van Athene bij Igor Taraschansky. In 2004 kwam Konstantourou naar Nederland, waar ze haar pianostudie vervolgde aan het Utrechts Conservatorium bij Martyn van den Hoek. De laatste jaren is de pianiste zich steeds meer gaan interesseren in hedendaagse muziek. Diverse componisten, zoals Miranda Driessen, Nikos Ioakeim en Frank Nuyts hebben muziek speciaal voor haar geschreven. Sinds 2009 speelt Konstantourou ook regelmatig met het Utrechts Blazers Ensemble, dat zich toelegt op de presentatie van nieuwe Nederlandse muziek.

De Griekse pianiste Katerina Konstantourou speelt composities van Franz Liszt en Claude Debussy, maar ook werken van de hedendaagse componisten Frank Nuyts en Nikos Ioakim. 

http://katerinakonstantourou.wordpress.com/

terug naar boven / top

66e KlantenConcert (jazz):
 

terug naar boven / top

67e KlantenConcert (jazz): Zaterdagavond 10 januari 2015, 20:30 uur. 

THE MASHA BIJLSMA BAND

Masha - vocals
Ed Baatsen - piano
Henkde Ligt - contrabas
Dries Bijlsma - drums

Zangeres Masha Bijlsma is al opgemerkt door veel buitenlandse jazzcritici: "Masha behoort tot die Europese vocalistes die zich probleemloos kunnen meten met hun Amerikaanse collega's." In Duitsland, Zwitserland, Belgie, Italie, Griekenland en Zweden heeft ze haar naam gevestigd tijdens vele concerten met jazzgroten als Benny Bailey, Gary Thomas, Bob Malach en Tony Lakatos. In eigen land zijn de kritieken voor haar nieuwste cd ‘Whispers and Moans' uitermate lovend: "Een prachtig album vol intieme, intense songs. Luistermuziek van de eerste orde", schrijft Jacques Los, en: "Dit wereldwijf heeft een moordstem; de beste Nederlanse jazzplaat van 2008", jubelt Jean Paul Heck (Telegraaf/Jazzism). Ook Masha's nieuwste CD "For love of Abbey", een eerbetoon aan de grote amerikaanse zangeres Abbey Lincoln, wordt met groot enthousiasme ontvangen. Ruud Meijer (HP de Tijd): " Bijlsma zingt net zo ‘zwart' als dat zij blank en blond is. En dat met een timing, dictie en tekstinterpretatie om jaloers op te zijn. Jacques Los: " ‘Tender as a rose' en ‘Left alone' krijgen door Masha's intense vertolkingen, warme stem en de summiere, subtiele begeleiding een sublieme uitvoering. Voorzien van prachtige arrangementen van de hand van bassist Henk de Ligt en wijlen pianist Rob van den Broeck neemt Masha haar publiek mee op een swingende ontdekkingsreis door haar eigenzinnige repertoire. Wat u te wachten staat? Bijzondere jazzstandards, eigen stukken en jazzy bewerkingen van popsongs van onder anderen Kate Bush en Joni Mitchell.

http://www.leeuwjazz.nl/Site/masha_bijlsma_band.html
https://myspace.com/mashabijlsmaband


terug naar boven / top

68e KlantenConcert (jazz): Zaterdagavond 7 maart 2015, 20:30 uur. 

THE WOLFGANG MAIWALT TRIO CD-presentatie 'TWO FACES'

Wolfgang Maiwald - piano
Guus Bakker - bass
Joost Kesselaar - drums

Het Wolfgang Maiwald Trio is een modern jazz piano trio met voornamelijk eigen werk van pianist Maiwald. Melodieuze, song gebaseerde jazz die een groot publiek zal aanspreken.

De van oorsprong Duitse pianist Wolfgang Maiwald studeerde Cum Laude af aan het conservatorium in Hilversum en ontwikkelde zich hier in Nederland tot een bijzonder fijnzinnige muzikant.

Goed luisteren naar zijn medemuzikanten vindt hij van essentieel belang. Het drietal kan elkaar daarom grote ritmische en melodische vrijheid geven. Deze houding maakt van het Wolfgang Maiwald Trio een ensemble voor jazzfijnproevers.

Het debuutalbum van het trio, ‘Two Faces’, met Guus Bakker (Rembrandt Frerichs Trio) en Joost Kesselaar (Clazz Ensemble), kreeg dan ook terecht lovende kritieken. Het album is inmiddels verschenen in Nederland, Duitsland en Japan, waar het tevens goed is verkocht.

In juni 2013 presenteerde het trio zich met een succesvolle showcase optreden op de Nederlandse Jazzdag in LantarenVenster, Rotterdam. Tijdens de Amsterdam Uitmarkt 2013 in augustus sprankelde het trio tevens twee keer in een overvolle Koorzaal van het Concertgebouw.

Half september 2013 dook het trio opnieuw de studio in om hun tweede album op te nemen. Een track van dit album verschijnt eind oktober al op een Japanse jazz compilatie CD. Het tweede album van het trio wordt komend voorjaar gepresenteerd met een album release tour.

Enkele pers quotes over het debuut album “Tow Faces”:

“Een heel aangenaam album, buitengewoon melodieus en met een zekere speelsheid. Prachtig trio.” (René Steenhorst, Telegraaf)

“Maiwald's gevoel voor harmonie doet denken aan een pianist als Lyle Mays” (Paul van den Belt, JazzPodium)

“Maiwald has a real voice as a composer.” (Rick Margitza, tenor saxophonist)

“Maiwald is een originele eigentijdse jazzpianist met een groot oor voor zijn publiek. Buitengewoon plezierige pianotriojazz.” (Klaas Koopman, Pianowereld)

“Beautiful tunes. I was entirely enchanted. Amazing!” (Takashi Yamamoto, DiskUnion, Japan)

"Maiwald laat horen wat Mahler bedoelde toen hij beweerde dat het belangrijkste niet in de noten steekt maar daar achter." (RakenDra Smit, Muziekwereld)

http://www.wolfgangmaiwald.com/home.html

terug naar boven / top

Uw instrument
Concerten
Concerten
Referenties/bio
Contact