Eerstvolgende concert:

Zaterdagavond 7 maart 2015, 20:30 uur. 
THE WOLFGANG MAIWALD TRIO
CD-presentatie
'The Silent Ones'

Wolfgang Maiwald - piano
Guus Bakker - bass
Pim Dros- drums


ConcertArchief

DE BOVENKAMER
Centrum voor Kunst en Cultuur te Zeist

Boven de winkelruimte op de eerste verdieping hebben wij in een mooie grote ruimte van ca. 225 m2 een plek gerealiseerd met een eigen opgang. De indeling bestaat uit een multi-functionele zaal van ruim 155 m2, een toiletgroep, een garderobe, voldoende opslag en een ruime keuken. In de zaal is een groot podium dat uit losse delen bestaat en dat op verschillende plaatsen en in verschillende maten inzetbaar is, maar ook geheel kan worden weggenomen.
Behalve voor onze concertserie en de zang- en koorworkshops van Marjolijn Peper is 'De Bovenkamer' voor bijzondere activiteiten te huur per dag of dagdeel tegen zeer gunstige tarieven. Informeert U bij Henk Hupkes (06 53 722 309).

Zo geven tal van pianodocenten uit de wijde omgeving jaarlijks of halfjaarlijks hun Leerling-Concerten in deze ruimte en wordt er regelmatig door de meest uiteenlopende culturele organisaties vergaderd.
Nog dit jaar start onze serie 'BovenLicht-Lezingen'. Tal van specialisten uit de werelden van Cultuur, Milieu en Wetenschap worden


CONCERTEN
Sinds de opening (2008) van de nieuwe vestiging in Zeist organiseren Henk Hupkes en zijn vrouw Marjolijn Peper maandelijks één of twee concerten: de KlantenConcerten. Deze concerten worden bijna allemaal op initiatief en wens van de musici, meestal Klanten van Henk, geprogrammeerd rond een tournee, een CD-opname/presentatie, en bijzondere internationale gast of apart thema. Geprobeerd wordt de verschillende genre's zo gevarieerd mogelijk over het seizoen te verdelen. Uitnodigingen en informatie worden per email aan geïnteresseerden toegezonden. De concerten zijn gratis maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk uiterst welkom ten einde de musici te kunnen ondersteunen Bij de uitnodiging wordt een richtbedrag voor deze bijdrage genoemd.
De intieme sfeer en ontspannen ontmoetingen met de musici worden door de liefhebbers enorm gewaardeerd en het aantal bezoekers stijgt gestaag.

U bent van harte welkom onze concerten bij te wonen! Een email naar ons met als onderwerp 'Concertuitnodigingen' volstaat. Hieronder ziet U wat er gaat komen en in het ConcertArchief wat er zoal heeft plaatsgevonden!

Graag tot ziens!

 

73e KlantenConcert (jazz): Zaterdagavond 7 maart 2015, 20:30 uur. 

THE WOLFGANG MAIWALD TRIO CD-presentatie 'The Silent Ones'

Wolfgang Maiwald - piano
Guus Bakker - bass
Pim Dros- drums

Wolfgang Maiwald is een eigentijdse jazzpianist met een origineel geluid.
Zijn composities kenmerken zich door pakkende, verhalende melodieën, meeslepende grooves en lyrische improvisaties.
 
Samen met bassist Guus Bakker en drummer Pim Dros vormt hij een trio dat met de jazztraditie vertrouwd is en tegelijkertijd het lef heeft deze los te laten en in een eigen jasje te steken. Natuurlijk is Maiwald de primus inter pares, maar hij gunt zijn partners de ruimte en dat leidt tot een superieure eenheid. Sfeervolle, eigen songs worden afgewisseld met enkele fraaie interpretaties van bestaand werk. Sophisticated, song-based jazz met veel ruimte voor interactie, avontuur en verstilling. Muziek die voor een breed publiek tot de verbeelding spreekt.
 
De van oorsprong Duitse pianist studeerde Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en ontwikkelde zich hier in Nederland tot een bijzonder fijnzinnige muzikant. Zijn verrassende debuutalbum ‘Two Faces’ (2010) kreeg dan ook terecht lovende kritieken en is uitgegeven in Nederland, Duitsland en Japan.
 
In 2013 presenteerde het Wolfgang Maiwald Trio zich succesvol op de Nederlandse Jazzdag. In het voorjaar van 2014 behaalde het trio de halve finale van de Dutch Jazz Competition 2014.
 
Het tweede album van het trio, getiteld “The Silent Ones” werd in september 2014 gepresenteerd in de North Sea Jazz Club te Amsterdam, gevolgd door een uitgebreide album release tour op verschillende Nederlandse podia. De recensies zijn wederom lovend. Het album wordt gedistribueerd door Painted Dog Records en is uitgegeven in Nederland, Duitsland en Japan. Een van de tracks van dit album is tevens ook op een jazz compilatie CD in Japan is verschenen.
 
Quotes over het nieuwe album “The Silent Ones”:
 
"Met de release van zijn tweede album zet jazzpianist Wolfgang Maiwald zichzelf definitief op de Nederlandse en buitenlandse jazzkaart. In een dozijn composities creëert hij een meeslepend werkstuk balancerend tussen traditie en heden dat bol staat van melodie, harmonie en ritmiek." Serge Julien, Cultuurpodium Online
 
“Met zijn nieuwe cd lijkt Wolfgang Maiwald zijn stem te hebben gevonden. In alle stukken bewijst hij een technisch vaardige, lyrische, melodie-minnende pianist te zijn die zijn plaats in de Europese eredivisie van de jazzpianisten heeft veroverd.” Klaas Koopman, jazz journalist
 
“Met zijn onberispelijke techniek vertaalt hij zijn gedachten in weldadig mooi pianospel.” Hessel Fluitman, Friesch Dagblad
 
“Enerzijds ingetogen, de ruimte opzoekend, anderzijds lyrisch en virtuoos. Maiwald vormt een sterke combinatie met bassist Guus Bakker en drummer Pim Dros.“ Angelique van Os, Jazzism
 
"Maiwald heeft een verfijnd touché waarmee hij thema’s zelfverzekerd exponeert en bijzonder fraai en bevlogen soleert." Mattie Poels, Musicframes
 
"Kreeg het debuutalbum van het trio al lovende kritieken, met dit tweede album benadrukt Wolfgang Maiwald nog eens extra zijn eigen geluid." Mark van Rikxoort, JazzContrasten
 
"Met 'The Silent Ones' geeft Wolfgang Maiwald samen met zijn trio nadrukkelijk zijn visitekaartje af in de Nederlandse en internationale muziekscene." Mathilde Löffler Jazzenzo

http://www.wolfgangmaiwald.com/home.html

terug naar boven / top

74e KlantenConcert (klassiek):Zondagavond 22 maart 2015, 20:00 uur 

CANTO OSTINATO
Aletta Sebus, piano en Mieke de jong, piano

Geen enkel hedendaags klassiek muziekstuk heeft in Nederland zoveel impact gehad als Canto Ostinato van Simeon ten Holt, die op 25 november 2012 op 98-jarige leeftijd overleed. Canto (Cantate) verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Het stuk is geschreven in de periode 1976-79 en ging in première op 25 april 1979 in Bergen (Noord-Holland). Canto Ostinato  heeft geen vastgestelde tijdsduur en geen voorgeschreven bezetting, hoewel twee of vier piano’s het meest gangbaar is. Simeon ten Holt zegt over het stuk: ‘het is meer een ritueel dan een concert waarin de uitvoerders bepalen hoe het uitgevoerd wordt’.

Mieke de Jong en Aletta Sebus hebben zich sinds februari 2014 verdiept in het uitvoeren van dit prachtig werk. Het resultaat is een vorm die zich het beste laat zien in de beweging van het Lemniscaat. Waar de één in de eerste helft de leiding heeft en een klankbodem neerlegt pakt de ander op exact de helft de leiding over en legt daar weer op geheel eigen wijze een klankbodem neer. Alles in volstrekte afstemming op elkaar. Het resultaat is een wereld van bijzondere klanken afgewisseld met speelse ritmische elementen. Soms heel verstild, soms heel heftig.

Aletta Sebus studeerde hoofdvak piano aan het Utrechts Conservatorium bij Robert Groslot en Herman Uhlhorn. In 1993 behaalde zij haar Docerend Musicus diploma. Na haar afstuderen ging zij zich specialiseren in de liedbegeleiding en volgde cursussen bij Thom Bollen en Rudolf Janssen. In de jaren die volgden begeleidde Aletta diverse zangers en trad regelmatig op. Ook deed ze ervaring op met diverse koren. Ruim 10 jaar is zij vaste pianiste geweest van het Zangtheater aan de Zeister Muziekschool.
Aletta is als pianodocente verbonden aan de Muziekschool in Zeist en het Muziekcollectief ‘Fulco de Minstreel’ in IJsselstein. Daarnaast is ze als docente actief voor de Stichting BUzziNG. Deze Stichting organiseert pianodagen voor amateurs die één keer in de 1,5 jaar plaatsvinden. In deze Stichting is Aletta tevens bestuurslid.
De samenwerking met klarinettiste Johanna Eijsbouts als ‘Duocino’ heeft uiteindelijk geleid tot het Trio ‘Farfalla’ met fluitiste Saskia Verhoek. Het repertoire is veelzijdig: veelal Klassiek maar met een knipoog naar het lichtere genre. Met dit trio treedt Aletta regelmatig op. Sinds 2013 treedt Aletta ook op voor het Scarbo pianistencollectief en heeft deelgenomen aan het Beethoven- en Haydn marathon.

Mieke de Jong behaalde in 1985 het Docerend Musicus diploma aan het Rotterdams Conservatorium en het Uitvoerend Musicus diploma in 1987 aan het Utrechts Conservatorium. Haar docenten waren Barbara Grajewska, Sumiko Nagaoka en Herman Uhlhorn. Na haar studie volgden ze kamermuzieklessen bij o.a. Dmitri Ferschtmann, Mila Baslavskaja, Eli Goren en John Harding.
Reeds op 11-jarige leeftijd startte ze met het begeleiden van koren. Zij heeft sindsdien vele koren begeleid en was jarenlang vaste repetitor bij het Zeister Mannenkoor. Mieke heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in kamermuziek met strijkers. Thans vormt zij met violiste Thirza van Driel, altviolist Bas Egbers en cellist Johannes Eisenmeier  het Ensemble d’Orion en geeft zij regelmatig concerten in Nederland en Duitsland.

Zij heeft een privélespraktijk in Utrecht en is daarnaast verbonden als pianodocente aan de  Zeister Muziekschool. Daar heeft zij met collega Erna Fransen een pianospeelklas voor 5 en 6- jarigen, de Bijdehandjes, heeft opgezet. Dit docentenduo schreef ook de twee in 2010 verschenen Bijdehandjeslesboeken.

 

terug naar boven / top

75e KlantenConcert (jazz):Zaterdagavond 28 maart 2015, 20:30 uur 

Rogier Telderman Trio

Pianist and composer Rogier Telderman emerges as an extra-ordinairy musician with an investigative approach towards music and a gift to connect to his audience. His music can be described as a comfortable, warm atmosphere and slightly melancolic moods in which creative ideas are dealt with in an intelligent manner. His playing is energetic, lyrical, clean and pure. The spontaneity and the interaction within the RT TRIO withGuus Bakker and Tuur Moens create organic and original music, which sounds free but it carefully guided by the framework of its compositions.

His necessity to create music does not stop at the traditional musical borders, nor does it end with jazz. He released an album with the vocal soulband MELPHI in April 2014 with the SnipRecords label, which was received praised all over the globe. AllAboutJazz: "a treat for the heart and soul: recommended!". Together with vibist Vincent Houdijk, he will present a duo-recording with Houdijk-Telderman. This piano-vibraphone duo-recording will retain compositions which investigate the soundpossibitlities for these instruments, and has guest-performances by trompetplayer Amik Guerra and violinist Oene van Geel. He's also part of the contemporary ensemble TEMKO, which translate his inspiration by rhytmically layered structures and rhythmic development found in minimal music which they describe as "minimal improvised chamber metal".

But his main focus lies with the RT TRIO where the balance between musical freedom and compositorial borders can switch at any point. In the summer of 2014, they will record their debutalbum at the Wedgeview Studios. Besides their own concerts, the trio also performed cross-over concerts with classical musicians like Nuguanda Miller (USA), Natalya Kraevsky (RU), Kris Belligh (BE) and the Groot Omroepkoor. Rogier was proclaimed Dutch JazzPromise by the NTR in 2010, in 2015 the trio will present its debut album to deliver this promise.

met:

Rogier Telderman - piano
Guus Bakker - double bass
Tuur Moens - drums.

http://rogiertelderman.nl
http://www.guusbakker.com

http://www.tuurmoens.com

terug naar boven / top

76e concert (jazz): Zaterdagavond 11 april 2015, 20:30 uur. 

BATIK is terug!! Beloofd is beloofd! CD-presentatie 'Headland'
De 'Alleen Maar Sterren'-band: Kleurrijker kan nog steeds niet! 

Het verhaal van Batik begint in 2005, wanneer Joost Lijbaart en Wolfert Brederode als duo het album 'One' maken. Een reeks composities en improvisaties waarin twee musici vanuit hun eigen instrument al spelend samenvloeien tot één gedeeld universum, met één taal en één gemeenschappelijke klank. Voor hun project 'Batik' is het duo aangevuld met gitarist Ed Verhoeff en bassist Mark Haanstra, twee van de subtielste muzikanten uit de Nederlandse jazz. Batik bouwt verder op het fundament van 'One', breidt het uit, verdiept het en verrijkt het met nieuwe kleuren die zich verweven tot een rijk geschakeerd patroon met een gelijkgetinte uitstraling.

Het resultaat is het album 'Headland', dat voorjaar 2014 verscheen: rijk aan kleur, vol van gelaagdheid, gevuld met subtiele accenten en intrigerende nuances in ritme, dynamiek, intonatie en klankkleur. Een fascinerende versmelting van instrumenten, boeiende interacties die zich laten kennen in een nieuwe gemeenschappelijke en toegankelijke taal. Het gaat de vier musici om het kunnen verlengen van elkaars klank en het samensmelten tot één instrument. Batik diept dit concept uit met composities van alle vier de groepsleden.

Ed Verhoeff electric & acoustic guitars
Wolfert Brederode
 piano
Mark Haanstra electric bass
Joost Lijbaart drums, percussion

terug naar boven / top

77e concertZaterdag 9 of 23 mei 2015 (def. datum volgt), 20:15 uur: Klassiek

Meesterpianiste Hanna Shybayeva is weer terug! En ze is (weer) niet alleen!
Met de Russisch/Franse violiste Maria Milstein maakte zij een zinderende CD met werken van grote componisten die alle in tijden van oorlog werden gecomponeerd....

Presentatie van het even actuele als spectaculaire album: 'Sounds of War'
waaruit zij een selctie spelen.

Francis Poulenc (1899 -1963)
Sonata for Violin and Piano (1942/43, rev. 1949)
01 Allegro con fuoco
02 Intermezzo: Très lent et calme
03 Presto tragico

Leoš Janáçek (1854 - 1928)
Sonata for Violin and Piano JW VII/7 (1914/21)
04 Con moto
05 Ballada: Con moto
06 Allegretto
07 Adagio

Sergei Prokofiev (1891-1953)
Sonata N°1 for Violin and Piano in F minor, op. 80
08 Andante assai
09 Allegro brusco
10 Andante
11 Allegrissimo

http://www.hannashybayeva.com
http://www.mariamilstein.com
http://www.cobrarecords.com/Cobra_Records/News.html

terug naar boven / top

78e concertZaterdag 13 juni 2015, 20:15 uur: Jazzy-Klassiek

Terugkeer van een fantastisch duo:
René Maurer - piano
Guy van Beek - piano
programma volgt!
http://www.youtube.com/watch?v=4L7hScg4y9w

Uw instrument
Concerten
Concerten
Referenties/bio
Contact