Eerstvolgende concert:


Juan Pablo Dobal, solo!, wereldmuziek (zaterdag 16.10.15, 20:30 u)

ConcertArchief

DE BOVENKAMER
Centrum voor Kunst en Cultuur te Zeist

Boven de winkelruimte op de eerste verdieping hebben wij in een mooie grote ruimte van ca. 225 m2 een plek gerealiseerd met een eigen opgang. De indeling bestaat uit een multi-functionele zaal van ruim 155 m2, een toiletgroep, een garderobe, voldoende opslag en een ruime keuken. In de zaal is een groot podium dat uit losse delen bestaat en dat op verschillende plaatsen en in verschillende maten inzetbaar is, maar ook geheel kan worden weggenomen.
Behalve voor onze concertserie en de zang- en koorworkshops van Marjolijn Peper is 'De Bovenkamer' voor bijzondere activiteiten te huur per dag of dagdeel tegen zeer gunstige tarieven. Informeert U bij Henk Hupkes (06 53 722 309).

Zo geven tal van pianodocenten uit de wijde omgeving jaarlijks of halfjaarlijks hun Leerling-Concerten in deze ruimte en wordt er regelmatig door de meest uiteenlopende culturele organisaties vergaderd.
Nog dit jaar start onze serie 'BovenLicht-Lezingen'. Tal van specialisten uit de werelden van Cultuur, Milieu en Wetenschap worden


CONCERTEN
Sinds de opening (2008) van de nieuwe vestiging in Zeist organiseren Henk Hupkes en zijn vrouw Marjolijn Peper maandelijks één of twee concerten: de KlantenConcerten. Deze concerten worden bijna allemaal op initiatief en wens van de musici, meestal Klanten van Henk, geprogrammeerd rond een tournee, een CD-opname/presentatie, en bijzondere internationale gast of apart thema. Geprobeerd wordt de verschillende genre's zo gevarieerd mogelijk over het seizoen te verdelen. Uitnodigingen en informatie worden per email aan geïnteresseerden toegezonden. De concerten zijn gratis maar een vrijwillige bijdrage is natuurlijk uiterst welkom ten einde de musici te kunnen ondersteunen Bij de uitnodiging wordt een richtbedrag voor deze bijdrage genoemd.
De intieme sfeer en ontspannen ontmoetingen met de musici worden door de liefhebbers enorm gewaardeerd en het aantal bezoekers stijgt gestaag.

U bent van harte welkom onze concerten bij te wonen! Een email naar ons met als onderwerp 'Concertuitnodigingen' volstaat. Hieronder ziet U wat er gaat komen en in het ConcertArchief wat er zoal heeft plaatsgevonden!

Graag tot ziens!

90e concert (wereldmuziek): datum 1 dag vervroegd: vrijdag 16 oktober 2015, 20:30 u.
Juan Pablo Dobal (solo!)

Juan Pablo Dobal, pianist, componist, werd in 1964 geboren te Buenos Aires, Argentinië. Vanaf zijn vijfde speelde hij piano op het gehoor, en op zijn negende begon hij aan zijn klassieke piano-opleiding. Hij volgde privé-les met Blanca Barquín, en later met Antonio de Raco. Vanaf zijn vijftiende jaar heeft hij regelmatig klassieke concerten gegeven. Op zijn zeventiende behaalde hij het diploma voor pianodocent en won hij de eerste prijs op het “Conservatorio de Música de Buenos Aires Alberto Williams”. Toen hij 22 was haalde hij ook zijn diploma voor muziekdocent op het “Conservatorio Nacional de Música C. L. Buchardo”. Parallel aan zijn klassieke opleiding, is hij op het gebied van populaire en geïmproviseerde muziek, Folklore, Tango, Jazz en Latijns-Amerikaanse muziek altijd actief geweest. Op 23 jarige leeftijd kreeg Dobal een beurs voor twee jazzcursussen (“Berklee College of Music” uit Boston, en “Seminario del Valle de las Leñas” uit Mendoza). Verder heeft hij lessen gevolgd bij diverse leermeesters, zoals Laura Baade, Rodolfo Daluisio, Pedro Aguilar en Manolo Juárez.

Op zijn 25e vestigde hij zich in Amsterdam. Hij zat in 1989 in het toenmalige kwartet ‘Viento del Sur’, waarin Carel Kraayenhof ook speelde. Sindsdien heeft hij als pianist en componist samengewerkt en CD’s opgenomen met verschillende artiesten zoals Lilian Vieira, Beatriz Aguiar, Amelita Baltar, Larissa Groeneveld, Esther Apituley, Nynke Laverman, Raymond van het Groenewoud, Stef Bos, Eric Vloeimans, Leonardo Amuedo, Jaime Rodríguez, Hernán Ruíz, Orlando Miño, Fernando Lameirinhas, Alfredo Marcucci, Fabián Russo, Ernesto Snajer, Gustavo Toker en het Aurelia Saxofoon Kwartet, bij verschillende projecten op Nederlandse en Europese podia, radio en televisie.

In 2008 heeft hij in Argentinië zijn solo cd ‘Loco corazón’ uitgebracht. Met zijn eigen theatervoorstellingen heeft hij door heel Nederland opgetreden. Sinds eind 2010 is hij de pianist van het tangoduo met bandoneonist Carel Kraayenhof, het Sexteto Canyengue en het Kraayenhof Tango Ensemble (nu het Carel Kraayenhof Ensemble).

youtube video:
https://www.youtube.com/watch?v=A8bs-Bo4yM8

terug naar boven / top

91e concert (jazz/wereldmuziek): vrijdag 30 oktober 2015 20:30

André Mehmari weekend dag 1

André Mehmari en Gabriele Mirabassi 
CD-presentatie: Miramari

Internationale topper Andre Mehmari. Een fabelachtige Braziliaanse pianist van een jonge generatie die zijn inspiratie haalt uit zowel jazz, pop, MBP (Música Popular Brasileiro), als componisten als Monteverdi en Debussy.

Andre Mehmari wordt gezien als een van de meest talentvolle musici van zijn generatie en won diverse internationale prijzen. Naast piano bespeelt hij nog vele andere instrumenten (viool, klarinet, dwarsfluit, gitaar, contrabas, accordeon en heeft bovendien een prachtige stem). En André heeft inmiddels ook naam gemaakt als componist!

Gabriele Mirabassi behoort tot de top van internationale klarinet virtuozen. Hij werd in 1996 uitgeroepen tot meest getalenteerde klarinetist in Top Jazz. Zijn CV is zeer indrukwekkend en zijn samenwerkingen ontelbaar. Gabriele Mirabassi bezit de gave zich met speels gemak te bewegen tussen uiteenlopende stijlen, van klassiek tot jazz en vele soorten wereldmuziek.

terug naar boven / top

92e concert (jazz-internationaal): zaterdag 31 oktober 2015 20:30

André Mehmari weekend dag 2

André Mehmari en Martin Fondse

Martin Fondse neemt als pianist, componist, bandleider en musicus al vele jaren een geheel eigen positie in binnen de Nederlandse en internationale muziekscene. Zijn activiteiten strekken zich uit van jazz, hedendaagse gecomponeerde muziek en wereldmuziek tot film- en animatiemuziek. Zijn muziek is meerdere malen bekroond met o.a. een Edison Award voor zijn CD Testimoni.
Het nieuwe Splendor-project van Martin Fondse heet: ‘Conversations' (vrij naar de beroemde LP 'Conversations with myself' van Bill Evans), waarin hij een pianist/toetsenist/accordeonist uitnodigt om muzikaal in gesprek te gaan. Dit belooft een spannend, inspirerend en gevariëerd programma te worden.

In de eerste editie van dit project was André Mehmari te gast en nu heeft André op zijn beurt Martin uitgenodigd voor een duo-concert zonder weerga!  In Conversations gaat hij muzikaal in gesprek met Martin Fondse. Gebaseerd op hun eigen composities voeren Fondse en Mehmari de luisteraar mee langs de rijke traditie van de pianomuziek en via hun aanstekelijke improvisaties naar onontdekte muzikale gebieden.


 

terug naar boven / top

93e concert (internationaal-Brasil): zondag 1 november 2015 20:30

André Mehmari weekend dag 3

André Mehmari (Solo)

De solo-concerten die André Mehmari over de hele wereld geeft staan zowel bol van duizelingwekkende virtuositeit als
van ingetogen melodische stukken van hemzelf en vele andere Zuid-Amerikaanse componisten. Deze concerten zijn een unieke muzikale belevenis op een wijze die affiniteit heeft met Keith Jarrett.

 

terug naar boven / top

94e concert (klassiek): vrijdag 13 november 2015 20:15

Marina Baranova

Marina Baranova: De vleugel is de microfoon van mijn hart en ziel. Pianiste Marina Baranova praat zoals ze speelt: gedreven, fijnzinnig en met hartstocht brengt ze haar gedachten onder woorden. Ze beleeft de muziek heel intens, en zo gaat ze ook om met de vleugel, het instrument dat haar muziek laat klinken.

Baranova wordt beschouwd als de beste Robert Schumann-vertolkster van de wereld. Mede daarom is ze gevraagd een Schumann-cd op te nemen "Marina Baranova Plays Schuman", waarop Faschingsschwank, Sonate fis-moll en Symfonische Etudes.

Marina Baranova is de dochter van een pianistenechtpaar; gaf haar moeder thuis les in klassieke muziek, in de belendende kamer instrueerde haar vader zijn leerlingen in jazz. Vijf jaar oud ging zij in haar geboortestad Charkov naar het muziekgymnasium voor hoogbegaafde kinderen. Na haar eindexamen vertrok zij naar de Bondsrepubliek om aan de Universiteit voor Muziek, Theater en Media Hannover bij de befaamde Russische pianist Vladimir Krainjev te studeren.

Zodra Marina Baranova piano speelt, gaat zij op zoek naar de geheimen die zich tussen de toetsen van de piano verborgen houden. Daarbij laat zij zich leiden door haar vermogen gelijktijdig klank, kleur en tastzin waar te nemen. Synesthesie heet die gave.

Schumann & Baranova

Is haar cd met werken van Robert Schumann door muziekcritici met opmerkelijk veel instemming ontvangen, van geheel ander aard en even fascinerend is haar nieuwste cd met percussionist Murat Coşkun: Firebird – piano meets World percussion. In het titelwerk grijpt componist Baranova terug op haar herinneringen aan de gelijknamige vertelling waarvan zij in haar vroege jeugd geen genoeg van kon krijgen

terug naar boven / top

95e concert (jazz ): zaterdag 19 december 2015 20:30

Braskiri Quartet
Cd Release tour

Bert Lochs - trompet/bugel
Dirk Balthaus - piano/fender rhodes
Steffen Granly - tuba,
Wim Kegel - drums

Met Braskiri voegen Bert Lochs en Dirk Balthaus weer een nieuw hoofdstuk toe aan hun omvangrijke oeuvre. 

Braskiri is een lyrisch kwartet met een ongebruikelijke bezetting: trompet, piano, drums en tuba. De tuba, die Braskiri een nóg meer eigen geluid zou moeten geven, is helaas veel te veel in de mix verdwenen waardoor Steffen Granly te weinig tot zijn recht komt. Dat is jammer want zijn spel is ritmisch, markant en legt de basis voor dit bijzondere kwartet. Toch is deze mini-cd zeer de moeite waard. Thema’s blinken, zijn helder en hebben een muzikale dichtkunst die aansluit bij de pianisten Keith Jarrett en Herbie Hancock (Killing the Mozzerella) uit de jaren ’70. Muzikale lyriek die we ook terugvinden in het spel van Balthaus, die met een helder touché, transparant speelt en fraai gebruik maakt van modale toonladders, zonder omhaal en mooidoenerij. Iets soortgelijks vinden we in het spel van Lochs. Zijn trompet klinkt warm en trefzeker met hier en daar een verwijzing naar trompettist Markus Stockhausen, die met weinig noten enorm veel verteld. Prachtig is het gebruik van onregelmatige maatsoorten en maatverschuivingen die door drummer Wim Kegel heel organisch en voltrekt geloofwaardig worden gespeeld. Braskiri speelt voor muzikale fijnproevers die van verzorgde muziek houden met af toe een heerlijk rauw randje!

terug naar boven / top

96e concert (jazz): zondag 10 januari 2016 15:00 uur

Denise Jannah en Atzko Kohashi
Nieuwjaarsconcert met bubbles voor 't héle gezin!
(... en zou hun CD dan klaar zijn die door Frans de Rond onlangs bij Rhapsody in Hilversum werd opgenomen op een prachtige Henk Hupkes HHB-212 vleugel?)

Denise Jannah - zang
Atzko Kohashi - piano

Zangeres Denise Jannah werd geboren in Paramaribo, in een domineesgezin waar veel gezongen werd. Ze was de eerste Nederlandse die een contract kreeg bij het vermaarde Amerikaanse Blue Note label. Tussen 1995 en 2000 bracht Denise Jannah drie albums uit met lovende internationale recensies als gevolg.

Toen Gary Giddens de cd Take It From The Top van de toen nog onbekende, uit Suriname afkomstige jazz-zangeres Denise Jannah beluisterde wist hij niet wat hij hoorde en schreef hij direct een artikel over haar in de New Yorkse Village Voice. "Quite simply, Denise Jannah is one of the best jazz singers to come along in the 25 years I've been writing about music", aldus Giddins. Zijn bijzonder lovende recensie trok de aandacht van Bruce Lundvall, president van het vermaarde Blue Note label. In 1993 bracht Jannah haar tweede cd uit, genaamd A Heart Full Of Music. Deze werd bekroond met een Edison. Tegenwoordig heeft zij bij Blue Note een contract en heeft zij al drie albums uitgebracht, met als gevolg een wereldwijde doorbraak.

Jannah toert jaar in jaar uit de hele wereld over en heeft in de beste gerenommeerde jazzclubs en festivals gestaan. Daarnaast speelde zij in diverse musicals, waaronder Joe, de Musical, A Night at the Cotton Club en Ain't Misbehavin. In 2011 was Jannah te zien in de indrukwekkende documentaireserie Zingen van de VPRO. Over de hele wereld is Jannah een gevestigde naam in de jazzscene. Ze verdiende haar sporen tevens als componiste en actrice, en trad op voor de EU top, Koningin Beatrix, presidenten Nelson Mandela, Bill Clinton, Ronald Venetiaan en bijvoorbeeld Nobelprijs winnares president Ellen Johnson-Sirleaf (Liberia). Zowel door president Venetiaan als door Koningin Beatrix is Denise Jannah geridderd.

"If you're having trouble keeping track of the score of female singers swamping the current jazz scene, let me save you some trouble: Denise Jannah is worth your time." (Detroit Free Press)

Binnenkort is Denise te horen en te zien in de nieuwe voorstelling ELLA, over Queen of Jazz Ella Fitzgerald die gebracht wordt door onze Dutch Lady of Jazz . Met monologen en songs brengt Jannah de jazzdiva, die zelf leefde van 1917 tot 1996, tot leven in een voorstelling van productiehuis Urban Myth. De try-out is op zondag 10 november a.s. in Het Theater aan het Spui.

www.denisejannah.com

Stille wateren hebben diepe gronden. Een gezegde dat zeker van toepassing is op pianiste Atzko Kohashi die vanaf 2005 vanuit Nederland opereert. Met veel aandacht voor klank, kleur en sfeer boetseert de Japanse immer weer fraaie open stukken.
Kohashi nam haar laatste CD 'Lujon' op met een trio bestaande uit contrabassist Frans van der Hoeven en drummer Sebastiaan Kaptein. Met die eerste vormt ze sinds haar aankomst in Nederland een duo waarmee ze verschillende albums uitbracht. Ook met Kaptein bracht de pianiste een duoalbum uit. Samen vormen ze sinds 2013 een trio dat regelmatig ochtendconcerten geeft in het Beauforthuis in Austerlitz, resulterend in het nu verschenen 'Lujon'.'Lujon' bestaat naast vier triocomposities uit vrije bewerkingen van composities van onder meer Miles Davis, Wayne Shorter, George Gershwin, Baden Powel, Charlie Chaplin ('Smile') en Henry Mancini ('Lujon'). Uiteenlopend repertoire dat wordt herkneed tot sfeervolle triostukken waarin de musici op gelijke voet een constante conversatie voeren.
Die deels geïmproviseerde conversaties hebben een open en vaak ingetogen karakter en voorzien de groepsdynamiek van een harmonieus, bijna zen-achtige sfeer.
'Lyon' bestaat uit melancholische, mysterieuze en serene triostukken uitgevoerd door topmusici wiens spel doordacht en zelfbewust is. De dialogen tussen Kohashi, Van der Hoeven en Kaptein zijn van een blijvend boeiend gehalte waarin diepgang, dynamiek en het creëren van ruimte vooropstaan. 'Lujon' is daarmee een lang leven beschoren.
Ze weet een fraaie balans te vinden tussen de westerse nervositeit, die ze leerde kennen in New York en die je in veel jazz terughoort, en de oosterse zelfbeheersing die ze meenam uit haar vaderland. (JazzenZo, 2015, Erno Elsinga)

www.atzkokohashi.com

terug naar boven / top

97e concert (jazz ): zaterdag 23 januari 2016 20:30

Marnix Busstra Band

Marnix Busstra - guitars, electric sitar, bouzouki
Rembrandt Frerichs - Piano
Pieter Bast - drums
Arnold Dooyeweerd -double bass

De Marnix Busstra Band werd opgericht in 2011 door de Nederlandse gitarist/componist Marnix Busstra die vergezeld wordt door pianist Rembrandt Frerichs, bassist Arnold Dooyeweerd en drummer Pieter Bast.

De composities van Marnix vormen het startpunt van de band. Hij schrijft al talloze jaren voor verschillende bands, waaronder zijn eigen Buzz Bros Band en de band die zijn internationale doorbraak inleidde: het Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet.

In muzikaal opzicht is deze band de voortzeting van een ontwikkeling die met het quartet met vibrafonist Mainieri werd ingezet. Het resultaat kan het best worden omschreven als lyrische jazz met een tal van gelaagdheden, gecentreerd rondom een viertal musici dat feilloos op elkaar is ingespeeld. De composisties varieren van melodisch en intiem, tot humoristisch en emotioneel.

www.marnixbusstra.nl

terug naar boven / top

98e concert (jazz): zaterdag 6 februari 2016 20:30 uur

Mike del Ferro Trio

Line-up to be announced.

www.mikedelferro.com

99e concert (klassiek): zaterdag 13 februari 2016 20:15

Katerina Konstantourou 

Katerina Konstantourou werd geboren in Griekenland (Athene). Zij studeerde piano aan het Nationaal Conservatorium van Athene bij Igor Taraschansky. In 2004 kwam Konstantourou naar Nederland, waar ze haar pianostudie vervolgde aan het Utrechts Conservatorium bij Martyn van den Hoek. De laatste jaren is de pianiste zich steeds meer gaan interesseren in hedendaagse muziek. Diverse componisten, zoals Miranda Driessen, Nikos Ioakeim en Frank Nuyts hebben muziek speciaal voor haar geschreven. Sinds 2009 speelt Konstantourou ook regelmatig met het Utrechts Blazers Ensemble, dat zich toelegt op de presentatie van nieuwe Nederlandse muziek.

De Griekse pianiste Katerina Konstantourou speelt composities van Franz Liszt en Claude Debussy, maar ook werken van de hedendaagse componisten Frank Nuyts en Nikos Ioakim. 

terug naar boven / top

FEEST! 100e concert (jazz): zaterdag 12 maart 2016 20:30

Marc van Roon en Wim Kegel
Eind jaren 80 zaten beiden nog op het conservatorium in Den Haag, Met bassist Tony Overwater schitterden zij in de finale van ons Landelijk Pianoconcours voor Conservatoriumstudenten, sindsdien zijn wij én zij goede vrienden. Deze oude vriendschap tussen Wim en Marc resulteerde onlangs in de ongelofelijk mooie CD 'Drumwise' waar, u raadt het, Henk Hupkes weer als pianotechnicus bij betrokken was. Keuk dat juist zij ons honderdste KlantenConcert verzorgen!

CD-presentatie: Drumwise 

Marc van Roon  - piano      Wim Kegel - percussie

Een cd gevuld met piano- en slagwerkmuziek. Het is al eerder geregistreerd. Toch durfde slagwerker Wim Kegel het aan om zijn muzikale vriend Marc van Roon te vragen zo’n cd met hem op te nemen. Het resultaat is ‘Drumwise’ en het is een gedegen voorbeeld van hoe fantasie, durf, vakkennis, historisch inzicht en vérgaande improvisatietechniek tot een prachtige cd kunnen leiden.

Drumwise bestaat uit tien stukken. Twee ervan, Take the A-train en Fleurette Africaine zijn van Duke Ellington, twee komen uit het Great American Songbook. Dit zijn The Song Is You van Jerome Kern en Night And Day van Cole Porter. De overige composities zijn van de beide uitvoerenden.

Door de keuze van de stukken is een uiterst veelzijdig eindproduct ontstaan. Wie mocht denken dat de composities hierboven voornoemd de zoveelste – gekopieerde – uitvoering zijn, komt bedrogen uit. Wim Kegel en Marc van Roon nemen de gelegenheid te baat de stukken van hun oude huid te ontdoen en ze naar deze tijd én hun eigen inzichten te vertalen. Dat betekent onberekenbare wendingen in melodie en harmonie, afwijkende accenten en een prettig ondergaan van wat je meent te kennen en toch anders is.

De eigen stukken zijn proeven van hoogstaand vakmanschap. Ze geven een beeld van twee musici die elkaar door en door kennen, maar ook gelouterd zijn door hun samenspel met anderen. Zo speelden beiden met Michael Brecker, Clark Terry en Dave Liebman, maar ieder afzonderlijk met Willem van Manen’s Contraband, Pat Metheny, Sunny Murray en Down Town Jazz Band (Kegel). Marc van Roon bezette de pianokruk bij onder andere Terry Lyne Carrington, Linda Oh en Art Farmer.

Dat boeket aan felle jazzkleuren schittert straf door op Drumwise. De op Afrikaanse ritmes gestoelde speelwijze van Wim Kegel stoeit met de transparante speelstijl van Marc van Roon. Zijn watervlugge akkoordvelden, afgewisseld met van rusten voorziene, bedachtzame pianospel contrasteert met het enigszins rauwe slagwerkgeluid van Wim Kegel. En vloeit er tegelijkertijd prachtig mee samen.

Uw instrument
Concerten
Concerten
Referenties/bio
Contact